فهرست مطالب

فصلنامه پرستاری، مامایی و پیراپزشکی
سال ششم شماره 2 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد فرج زاده، رضا قانعی قشلاق*، فخری بدری، فریبا جعفری، سرکوت غوثی صفحات 1-10
    زمینه و هدف

    رتینوپاتی نوزادان نارس Retinopathy of Prematurity (ROP) باعث اختلال در بینایی و در برخی موارد نابینایی کامل در نوزادان نارس می شود. پژوهش کنونی به منظور تعیین فراوانی رتینوپاتی نوزادان نارس و عوامل موثر بر آن در نوزادان نارس بیمارستان امام خمینی سقز انجام شد.

    مواد و روش ها

    در پژوهش کنونی که به صورت توصیفی با رویکرد مقطعی در 159 نفر از نوزادان بستری در بخش NICU بیمارستان امام خمینی شهرستان سقز و در سال 1397 انجام شد نوزادان دارای سن حاملگی مساوی یا کم تر از 35 هفته، وزن کم تر یا مساوی 2400 گرم و تحت درمان با اکسیژن وارد مطالعه شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، بررسی پرونده بیماران و اطلاعات ثبت شده در سامانه مادر و نوزد وزارت بهداشت و درمان استفاده شد. 

    یافته ها

    در پژوهش کنونی 55 نوزاد دختر و 104 نوزاد پسر با میانگین وزن حین تولد (67 ± 2266 گرم) و سن حاملگی (4/15 ± 33/38 هفته) وارد مطالعه شدند. در بین نوزادان بررسی شده 5 نوزاد (1/3 درصد) به ROP مبتلا بودند. وزن حین تولد نوزادان مبتلابه ROP 141±2000 گرم بر اساس آزمون تی مستقل به طور معناداری کم تر از وزن نوزادان سالم (685 ± 2274 گرم) بود (0/007p=). هم چنین نتایج آزمون من ویتنی یو نشان داد که نوزادان مبتلا بهROP (1/3±31/2 هفته) سن حاملگی کم تری نسبت به نوزادان سالم (4/2 ± 33/45 هفته) داشتند (0/034P=).
     

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش کنونی حاکی از بروز ROP در 1/3 درصد نوزادان بستری در بخش NICU بیمارستان امام خمینی سقز بود. با توجه به این مطلب که ROP در بسیاری از موارد قابل پیشگیری و درمان است پیشنهاد تدوین پروتکل هایی جهت درمان مناسب نوزادان نارس و هم چنین پیگیری به موقع این نوزادان از نظر ابتلا به عوارض آن ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: رتینوپاتی، نوزاد نارس، اکسیژن درمانی
  • عزت الله قدم پور، فاطمه قاسم زاده، شادی ذوالفقاری، حافظ پادروند* صفحات 11-21
    زمینه و هدف

    خانواده های دارای فرزند معلول به علت ضعف در آستانه تحمل و نارسایی در سازگاری به خدمات آموزشی، مشاور های و حمایت های روانی و مالی نیاز دارند. هدف از این پژوهش اثربخشی آموزش مثبت اندیشی به شیوه گروهی بر تحمل پریشانی و سازگاری اجتماعی مادران دارای فرزندان کم توان ذهنی آموزش پذیر شهر خرم آباد بود.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی مادران دارای کودکان کم توان ذهنی آموزش پذیر مراجعه کننده به مدارس استثنایی شهرستان خرم آباد در سال تحصیلی 98-1397 بود. از بین مدارس استثنایی تعداد 30 مادر دارای فرزند کم توان ذهنی به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در ادامه تمامی آنان به روش نمونه گیری تصادفی ساده در قالب دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) در پژوهش گمارش شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه تحمل پریشانی سیمونز و گاهر، مقیاس سازگاری اجتماعی کالیفرنیا آموزش مثبت اندیشی بود. گروه آزمایش در قالب 10 جلسه 75 دقیقه ای تحت آموزش مثبت اندیشی قرار گرفت. داده های پژوهش با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در پس آزمون بین دو گروه تفاوت معناداری وجود دارد و این امر حاکی از اثر بخش بودن درمان مثبت اندیشی در افزایش تحمل پریشانی و سازگاری اجتماعی گروه آزمایش بوده است (05/0<p).

     نتیجه گیری

    آموزش مثبت اندیشی یکی از روش های موثر در افزایش تحمل پریشانی و سازگاری اجتماعی مادران دارای فرزندان کم توان ذهنی است.

    کلیدواژگان: آموزش مثبت اندیشی، تحمل پریشانی، سازگاری اجتماعی، مادران، فرزندان کم توان ذهنی آموزش پذیر
  • سارا عابدی کوشکی*، فرشته عیدی، مهدی هادی صفحات 22-30
    زمینه و هدف

    فرهنگ سازمانی به مثابه مبدا و سرچشمه ی فرایندهای سازمانی، شیوه های مدیریت و نگرش اعضای سازمان را نسبت به مشاغل خویش تحت تاثیر قرار می دهد. بدین ترتیب احساس رضایت یا عدم رضایت شغلی، نمی تواند جدای از فرهنگ سازمانی باشد. این پژوهش با هدف بررسی رابطه مولفه های فرهنگ سازمانی و رضایت شغلی کارکنان در دانشکده علوم پزشکی اسفراین انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی مقطعی در سال 1397 برروی 367 نفر با روش تصادفی ساده انجام گرفت. ابزار اندازه گیری فرهنگ سازمانی، پرسشنامه Denilson و رضایت شغلی کارکنان، پرسشنامه مینه سوتا بود. فرضیه های پژوهش با روش های آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه در نرم افزار 24SPSS تحلیل و مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد همبستگی مثبت و معناداری بین فرهنگ سازمانی و رضایت شغلی کارکنان دانشکده علوم پزشکی اسفراین وجود دارد (0/001p<). همچنین در بین ابعاد چهارگانه فرهنگ سازمانی (سازگاری، ماموریت، مشارکت در سازمان، انطباق پذیری)، ابعاد ماموریت (0/03p=) و مشارکت (0/03p=) در سازمان تبیین معناداری از رضایت شغلی کارکنان داشته اند.

     نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که برداشت ها و نگرش های حرفه ای کارکنان در رابطه با عوامل مختلف سازمانی قرار دارد و اگر فرهنگ سازمانی در راستای ارتقای رضایت شغلی کارکنان باشد، افراد با انگیزه و اشتیاق بیش تری به انجام وظایف شغلی می پردازند. یافته های این پژوهش اهمیت تقویت خرده مقیاس های فرهنگ سازمانی را مورد تاکید قرار می دهد.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، رضایت شغلی، کارکنان علوم پزشکی
  • خالد رحمانی، مادح ابراهیمی، نسرین عبدی* صفحات 31-42
    زمینه و هدف

    پرستاران به دلیل ماهیت شغلی خویش و به دلیل داشتن شیفتهای کاری مختلف، مستعد ابتلاء به انواع اختلالات خواب می باشند. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت سلامت عمومی و کیفیت خواب پرستاران شیفت های ثابت و در گردش بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کردستان در سال 1397 انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی تحلیلی که در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کردستان انجام شد، تعداد 250 پرستار به روش در دسترس وارد مطالعه شدند. وضعیت سلامت عمومی با پرسشنامه GHQ-28 و کیفیت خواب با پرسشنامه پیتزبورگ ارزیابی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 20 و با استفاده از از آزمون های کای اسکویر/تست دقیق فیشر، تی مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه انجام شد.

    یافته ها

    میانگین سن افراد مورد مطالعه 5/17±31/94 سال بود. یافته ها نشان داد که 140 نفر (56%) از شرکت کنندگان وضعیت سلامت عمومی مطلوب داشتند. وضعیت کیفیت خواب در 227 نفر (90/8%) نا مناسب و در 23 نفر (9/2%) مناسب ارزیابی شد. بین کیفیت خواب پرستاران مورد مطالعه و سطح سلامت عمومی آنها رابطه معنادار آماری یافت شد  (0/007>p). بین وضعیت کیفیت خواب در افراد موردمطالعه برحسب سن (0/001>p)، سابقه خدمت (0/002>p)،  شیفت کاری (0/001>p) و نوع استخدام (0/012>p) رابطه معنادار آماری یافت شد. همچنین بین وضعیت سلامت عمومی و وضعیت تاهل(0/001>p)، شیفت کاری (0/001>p) و نوع استخدام (0/001>p) تفاوت معنادار آماری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که کیفیت خواب نامطلوب در پرستاران، اثرات منفی بر سلامت عمومی آنها دارد، لذا پیشنهاد می شود که مسیولین بیمارستان ها برنامه های منظمی جهت پایش کیفیت خواب پرستاران طراحی نمایند.

    کلیدواژگان: کیفیت خواب، سلامت عمومی، پرستاران، شیفت کاری
  • فهیمه شکوهی، آیدا امیری پور، علی احمدی*، سکینه ایمانی صفحات 43-53
    زمینه و هدف

    سندرم متابولیک یک اختلال بیوشیمیایی و فیزیولوژیک است که می تواند منجر به اختلال در متابولیسم انسولین و گلوکز، چاقی شکمی، دیس لیپیدمی و پرفشاری خون گردد، این مطالعه با هدف تعیین شیوع و مدل سازی عوامل اجتماعی مرتبط با ابتلا به سندرم متابولیک در شهرکرد در سال 1398 انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی است که بر روی داده های پرونده سلامت 287 نفر از جمعیت بالای 30 سال شهرکرد به صورت تصادفی منظم انجام گرفت. سپس طبق ملاک های تشخیصی ابتلا به سندرم متابولیک، ویژگی های تعداد 90 نفر مبتلا و 197 نفر غیر مبتلا به سندرم متابولیک مقایسه شدند. داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 18 و با استفاده از آزمون های کای اسکویر، تی تست، ضریب همبستگی و رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    شیوع سندرم متابولیک در جامعه مورد بررسی 31 درصد(با فاصله اطمینان 95%: 37-26) بود. میانگین سن در گروه مبتلا به سندرم متابولیک 12/62±54/94 سال و در گروه غیر مبتلا 13/14±49/86 سال بود. ارتباط معنی داری بین سن، شغل، تاهل، مصرف روزانه میوه، سبزی، لبنیات، استعمال دخانیات و فعالیت بدنی، تری گلیسیرید، FBS، HDL و دور کمر وجود داشت (0/05p<).

     نتیجه گیری

    شیوع سندروم متابولیک در جمعیت مورد بررسی بالا بوده و نیازمند برنامه مداخله ای است. برخی از عوامل خطر ابتلا به سندرم متابولیک قابل پیشگیری می باشند، تغییر در شیوه زندگی در این موارد می تواند به عنوان یکی از توصیه های پیشگیری مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سندرم متابولیک، شیوع، مدلسازی، تعیین کننده های اجتماعی
  • ملوک خادمی اشکذری*، راضیه جماعتی اردکانی، فاطمه کاغذگران صفحات 54-68
    زمینه و هدف

    اضطراب مرگ و خستگی مزمن از جمله مسایل مهم در کارکنان امور مراقبت و سلامت از جمله پرستاران میباشد. هدف از پژوهش حاضر تبیین نقش واسطه ای راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین عواطف مثبت و منفی با اضطراب مرگ و خستگی مزمن در پرستاران بود.

    مواد و روش ها

    جامعه این پژوهش شامل همه پرستاران شاغل در بیمارستانهای دولتی شهر یزد بود. از بین این جامعه نمونه ای به حجم 300 پرستار با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شد. شرکت کنندگان مقیاس اضطراب مرگ، پرسشنامه خستگی، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان، مقیاس عواطف مثبت و منفی را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از همبستگی پیرسون در نرم افزار SPSS-22 و مدلسازی معادلات ساختاری در نرم افزار AMOS تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که راهبردهای سازگارانه تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین عواطف مثبت و خستگی مزمن دارای نقش واسطه ای بودند. راهبردهای سازگارانه و ناسازگارانه تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین عواطف منفی و خستگی مزمن دارای نقش واسطه ای بودند. راهبردهای ناسازگارانه تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین عواطف منفی و اضطراب مرگ دارای نقش واسطه ای بودند.

     نتیجه گیری

    پرستارانی که سطوح عواطف مثبت کم و عواطف منفی بالایی را دارند استفاده زیادی از راهبردهای ناسازگارانه تنظیم شناختی هیجان و استفاده کمی از راهبردهای سازگارانه تنظیم شناختی هیجان دارند و ممکن است خستگی مزمن را تجربه کنند. همچنین پرستاران با عواطف منفی بالا ممکن است از راهبردهای ناسازگارانه تنظیم شناختی هیجان استفاده کنند و در نتیجه سطوح بالایی از اضطراب مرگ را تجربه کنند.

    کلیدواژگان: راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، عواطف مثبت و منفی، اضطراب مرگ، خستگی مزمن، پرستار
  • علیرضا حیدری، محمدجواد کبیر، زهرا خطیرنامنی*، ناهید جعفری، معصومه غلامی، سمانه حسین زاده، محمدرضا هنرور، سید مهدی صداقت، نرگس رفیعی، رحمان بردی اوزونی دوجی، منصوره لطفی صفحات 69-80
    زمینه و هدف

    شناسایی الگو و علل بروز مرگ و مقابله با عوامل اتیولوژی آن از اساسی ترین مبانی برنامه ریزی، مدیریت و ارزشیابی و پاسخگویی در بخش بهداشت می باشد. هدف از این مطالعه، برآورد و تحلیل یکی از وقایع حیاتی جمعیت به نام مرگ ومیر در استان گلستان می باشد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش به روش تحلیل ثانویه و نحوه جمع آوری اطلاعات آن تمام شماری است. جامعه مورد مطالعه، کلیه مرگ های ثبت شده در واحد GDR معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گلستان در سال 1397 می باشند. شاخص های مرگ و میر با استفاده از نرم افزارWinPepi11.65 محاسبه و نمودارهای خطی در نرم افزار Excel2016 ترسیم گردید. برای بررسی ارتباط بین علل مرگ و عوامل مختلف نیز از آزمون کای اسکویر در نرم افزار SPSS23 استفاده شد.

    یافته ها

    سه علت اصلی مرگ به ترتیب شامل بیماری های سیستم قلبی عروقی، سرطان ها و علل خارجی مرگ و میر می باشند. تعداد فوت شدگان مرد، نزدیک به 1/3 برابر فوت شدگان زن بود. بیشترین درصد به گروه سنی 80 ساله به بالا اختصاص داشت. بیشترین میزان میرایی اختصاصی علیتی و میرایی تناسبی برای بیماری های سیستم قلبی عروقی و کمترین آن مربوط به اختلالات روانی و رفتاری بود.

     نتیجه گیری

    در سال 1397، کمتر از یک چهارم از فوت شدگان در سنین 52 ساله و پایین تر قرار داشتند و این می تواند تبیین کننده بالا بودن میانگین سن فوت شدگان در این استان باشد. مطالعات مستمر در زمینه تعیین سطح مرگ ومیر، علل موثر بر آن و آگاهی از تغییر و تحولات اپیدمیولوژیکی، جهت برنامه ریزی دقیق تر، حفظ و ارتقا سلامتی در هر جامعه ای ضروری است.

    کلیدواژگان: مرگ، نرخ مرگ ومیر، علل مرگ ومیر، استان گلستان
  • معصومه جلیلی *، زهرا افتخار صعادی صفحات 81-92
    زمینه و هدف

    هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی تحلیل رفتار متقابل بر بهبود مهارت های ارتباطی، حل تعارض و حساسیت به طرد زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهرستان مسجدسلیمان بود.

    مواد و روش ها

    روش این پژوهش آزمایشی، با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل و پیگری بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زوجین مراجعه کننده به مراکزمشاوره مسجدسلیمان در سال 1398 بود. از بین جامعه آماری ابتدا به روش نمونه گیری تصادفی 4 مرکز مشاوره انتخاب، و در ادامه تعداد20زوج (40 نفر) از این مراکز به روش تصادفی در قالب سه گروه آزمایش و کنترل گمارش شدند(10زوج برای هر گروه). گروه های آزمایش به مدت 10 جلسه یک ساعت و نیمه تحت آموزش قرار گرفتند، اما گروه کنترل آموزشی را دریافت نکردند.به منظور جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه مهارت های ارتباطی کوییندام، پرسشنامه استاندارد حساسیت به طرد (RSQ)  و پرسشنامه تعارض زناشویی  (MCQ)استفاده شد.به منظور تجزیه و تحلیل داده هایپژوهش از تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر چند متغیره استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش نشان داد که تحلیل رفتارمتقابل بر متغیرهای مهارت های ارتباطی،حل تعارض و حساسیت به طردزوجین موثر است (05/0 p<).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این پژوهش می توان گفت که آموزش تحلیل رفتار متقابل یکی از روش های موثر در جهت بهبود مهارت های ارتباطی، حل تعارض و حساسیت به طرد زوجین است.

    کلیدواژگان: تحلیل رفتار متقابل، مهارت های ارتباطی، حل تعارض، حساسیت به طرد
  • مهنوش رییسی، الهه توسلی، همام الدین جوادزاده صفحات 93-103
    زمینه و هدف

    سواد سلامت و رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت از مهم‌ترین تعیین‌کننده‌های سلامت هستند، بنابراین هدف از مطالعه حاضر، بررسی ارتباط سواد سلامت و وضعیت رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت در بزرگ‌سالان شهرکرد بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی 384 نفر از بزرگسالان مراجعه کننده به مراکز جامع خدمات سلامت شهرکرد با استفاده از نمونه‌گیری خوشه‌ای در سال 1397 مورد مطالعه قرار گرفتند، بزرگسالان پرسشنامه‌های سواد سلامت عملکردی، ارتباطی و انتقادی و سبک زندگی ارتقاء سلامت را تکمیل نمودند، داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 18 و بهره گیری از آزمون‌های توصیفی و تحلیلی از جمله همبستگی پیرسون و آزمون آنالیز واریانس یک‌طرفه، در سطح کمتر از 05/0 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته‌ها:

     یافته‌های مطالعه حاضر نشان داد که میانگین نمره سواد سلامت (عملکردی: 15/19±54/49، ارتباطی: 89/15±45/53 و انتقادی: 88/17±86/50) و رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت بزرگسالان پایین است، بیشترین امتیاز کسب شده گروه هدف در ابعاد رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت مربوط به بعد رشد معنوی و خودشکوفایی (86/14±50/46) و کم‌ترین امتیاز کسب شده مربوط به بعد فعالیت بدنی (49/16±26/24) بود. سواد سلامت عملکردی، ارتباطی و انتقادی با جنبه‌هایی از رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت ارتباط داشتند (05/0 <p).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته‌ها اهمیت سواد سلامت و رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت باید بیش از پیش مورد توجه قرار گیرند و در سیاست‌گذاری‌ها و برنامه‌ریزی‌های بهداشتی درمانی دخیل گردد، بنابراین در مداخلات تمرکز بر افزایش و بهبود این عوامل به عنوان یک راهبرد دارای اولویت پیشنهاد می‌شود.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت، بزرگسالان
  • فاطمه عزیزی شایسته، دایم روشنی، کریم شریفی * صفحات 104-114
    زمینه و هدف

    آسیب مغزی ناشی از تروما (TBI) یکی از علل مرگ و میر و ناتوانی جسمی است. هدف این مطالعه بررسی یافته‌های سی‌تی‌اسکن بیماران ترومای سر مراجعه‌کننده به بخش اورژانس بیمارستان بعثت سنندج در سال‌های 1395 و 1396 بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی اطلاعات 622 پرونده پزشکی مربوط به بیماران ترومای سر که به اورژانس بیمارستان بعثت سنندج مراجعه کرده بودند و در زمان مراجعه برای آن‌ها سی‌تی‌اسکن سر انجام شده بود استخراج و مورد بررسی قرار گرفت . برای آنالیز داده‌ها از نرم‌افزار SPPS 22 استفاده شد.

    یافته‌ها

    میانگین سنی زنان و مردان در این مطالعه به ترتیب 22 ± 7/37 و 6/29 ± 8/40 سال بود. نسبت کلی مردان به زنان 1: 8/3 بود. شایع‌ترین علل TBI تصادفات جاده‌ای (1/56%)، سقوط (4/25%)، افتادن به زمین (7/8%)، نزاع (6/2%)، دوچرخه (6/1%)، تشنج (6/1%) و دیگر موارد (8/4%) بودند. شایع‌ترین یافته‌های مربوط به آسیب سر عبارت بودند از: شکستگی جمجمه (3/37٪)، هماتوم اپیدورال (3/19٪)، هماتوم ساب دورال (1/46%) خونریزی ساب آراکنویید (7/21%) هماتوم داخل پارانشیم (2/15%) خونریزی داخل بطنی (7/8%) کانتوژن مغزی (55%) و ادم مغزی (6/13%).

    نتیجه گیری

    یکی از مهمترین علل آسیب های مغزی در گروه سنی نیروی کار به ویژه برای مردان در بازه سنی 30-21 سال در استان کردستان تصادفات جاده ای است. باید داده های مربوط به سن بیماران هنگام برنامه ریزی های پیشگیرانه و خدمات ارایه مراقبت در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: آسیب های مغزی، سی تی اسکن، خونریزهای مغزی، تصادفات جاده ای
|
  • Mohammad Farajzadeh, Reza Ghanei Gheshlagh*, Fakhri Badri, Fariba Jafari, Sarkawt Ghawsi Pages 1-10
    Background & Aim

    Retinopathy of prematurity (ROP)  causes vision impairment and complete blindness in premature infants in some cases. The present study aimed to assess ROP frequency and its related factors in premature infants in Imam Khomeini Hospital of Saghez.

    Materials & Methods

    This descriptive, cross-sectional study was performed on 159 hospitalized neonates of Imam Khomeini Hospital of Saghez with gestational age≤35 weeks and birth weight≤2400 grams receiving oxygen therapy. Data were collected using a demographic questionnaire, medical files of patients and the information in the IMAN system of the ministry of health. .

    Results

    The present study was performed on 55 female and 104 male neonates with mean birth weight (2266±67 gr) and gestational age (33.38±4.15 weeks). In total, five infants (3.1%) had ROP. According to the independent t-test results, the birth weight (2000±141 gr) and gestational age (31.2±1.3 weeks) were significantly lower in the ROP infants, compared to healthy neonates (2274±685 gr) and (33.45±4.2 weeks) (P=0.007; P=0.034). 

    Conclusion

    According to the results of the study, 3.1% of the hospitalized neonate of Imam Khomeini Hospital of Saghez had ROP. Given the fact that ROP can be prevented and treated, it is suggested that protocols be defined to properly treat premature neonates and prevent ROP complications in infants promptly.

    Keywords: Retinopathy, Premature Infants, Oxygen Therapy
  • Ezatollah Ghadampor, Fateme Ghasemzade, Shade Zolfaghare, Hafez Padervand* Pages 11-21
    Background & Aim

    Families with disabled children require educational services, as well as psychological and financial support and counseling due to the low threshold for tolerance and inadequacy in adaptation. This study aimed to evaluate the effectiveness of positive thinking group education on tolerance and social adjustment in mothers of educable children with mental retardation.

    Materials & Methods

    This quasi-experiment had a pretest-posttest design and a control group. The research population included all mothers of children with mental retardation, who referred to schools for children with special needs in Khoramabad, Iran in the academic year 2018-2019. In total, 30 mothers were selected by convenience sampling, who were then divided into two groups of test (n=15) and control (n=15) using simple random sampling. Data were collected using Simmons and Gaherchr('39')s The Distress Tolerance Scale (DTS) and California social adjustment Questionnaire. The participants in the test group attended 10 75-min positive thinking group sessions. In the end, data analysis was performed using a multivariate analysis of covariance.

    Results

    In this study, a significant difference was observed between the groups after the intervention, which demonstrated the effectiveness of positive thinking training on an increased threshold for tolerance and social adjustment in the test group (P<0.05).

    Conclusion

    According to the results of the study, positive thinking education was recognized as an effective method to increase tolerance and social adjustment in mothers of children with mental retardation.

    Keywords: Positive Thinking Education, Threshold for Tolerance, Social Adjustment, Mothers, Children with Mental Retardation
  • Sara Abedi Kooshki*, Fereshteh Eidy, Mehdi Hadi Pages 22-30
    Background & Aim

    Organizational culture, as the source of organizational processes, influences management practices and attitudes of members of the organization towards their jobs. Thus, feeling about job satisfaction or dissatisfaction cannot be separate from organizational culture. The aim of this study was to investigate the relationship between organizational culture components and job satisfaction among the employees in Esfarayen faculty of Medical Sciences.

    Materials & Methods

    This cross-sectional descriptive study was conducted in 2017 on 367 people by simple random method. The instrument for measuring organizational culture was denilson questionnaire and job satisfaction was Minnesota questionnaire. The Research hypotheses were analyzed using SPSS 24 software, Pearson correlation test and multiple regression.

    Results

    The results of this study show a significant correlation between organizational culture and job satisfaction among the employee of Esfarayen Faculty of Medical sciences (p<0.001). Among the four dimensions of organizational culture (adaptability, mission, participation in the organization, adaptability), the dimensions of mission (p=0.03) and participation (p=0.01) in the organization have a significant explanation of the employeechr('39')s job satisfaction.

    Conclusion

    The findings showed that employeechr('39')s perceptions and professional attitudes are related to various organizational factors. if the organizational culture is in line with improving employee job satisfaction, people with more motivation and enthusiasm will perform job duties. The results of this study emphasize the importance of strengthening the organizational culture subcultures

    Keywords: Organizational Culture, Job Satisfaction, Medical Employee
  • Khaled Rahmani, Madeh Ebrahimi, Nasrin Abdi* Pages 31-42
    Background & Aim

    Nurses are prone to a variety of sleep disorders due to the nature of their job and different work shifts. This study aimed to evaluate the general health and sleep quality of fixed and rotating shift nurses at training hospitals of Kurdistan University of Medical Sciences in 2018.

    Materials & Methods

    This descriptive and analytical study was performed on 250 nurses selected using the convenience method. Data were collected using the general health questionnaire (GHQ-28) and the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). In addition, data analysis was performed in SPSS version 20 using Chi-square, Fisher’s exact test, independent t-test, and one-way ANOVA.

    Results

    In this study, the mean age of participants was 31.94±5.17. Overall, 140 participants (56%) had a favorable general health status. In addition, 227 nurses (90.8%) had unfavorable sleep quality while only 23 participants (9.2%) had favorable sleep quality. The results were indicative of a significant relationship between nurses’ sleep quality and their general health level (P<0.007). Moreover, a significant correlation was found between sleep quality and the variables of age (P<0.001), work experience (P<0.002), work shifts (P<0.0001), and type of employment (P=0.012). Furthermore, a significant difference was observed between the general health of the participants and the variables of marital status (P<0.0001), work shifts (P<0.0001), and type of employment (P<0.0001).

    Conclusion

    According to the results of the study, unfavorable sleep quality had a negative effect on the general health of nurses. Therefore, it is recommended that regular programs be designed by hospital officials to monitor nurseschr('39') sleep quality.

    Keywords: Sleep quality, General health, Nurse, Work shift
  • Fahime Shokouhi, Aida Amiripour, Ali Ahmadi*, Sakineh Imani Pages 43-53
    Background & Aim

    Metabolic syndrome is a biochemical and physiological disorder that can lead to impaired insulin and glucose metabolism, abdominal obesity, dyslipidemia, and hypertension. This study aimed to determine the prevalence and modeling of social determinants of metabolic syndrome in Shahrekord, Iran in 2019.

    Materials & Methods

    This descriptive-analytical study was performed on health files of 287 individuals aged above 30 years, who were selected by regular random sampling. The features of 90 individuals with metabolic syndrome were compared to that of 197 healthy people based on the diagnostic criteria for metabolic syndrome. In addition, data analysis was performed in SPSS version 18 using Chi-square, t-test, correlation coefficient, and regression logistics.

    Results

    In this study, metabolic syndrome was detected in 31% of the population assessed (CI%95: 26-37). The mean age of the subjects with and without the metabolic syndrome was 54.94±12.622 and 13.142±49.86 years, respectively. The results were indicative of a significant relationship between the variables of age, marital status, daily consumption of fruits and vegetables, dairy products, smoking status and physical activity, triglyceride, FBS, HDL, and waist circumference (P<0.05).

    Conclusion

    According to the results of the study, there was a high prevalence of metabolic syndrome in the study assessed, which showed the necessity of implementing intervention programs. Some of the risk factors for metabolic syndrome can be prevented. In this regard, recommended prevention is changing people’s lifestyles.

    Keywords: Metabolic Syndrome, prevalence, Modeling, Social Determinants
  • Molouk Khademi Ashkzari*, Razieh Jamaati Ardakani, Fatemeh Kaghazgaran Pages 54-68
    Background & Aim

    Death anxiety and chronic fatigue are important issues in the life of healthcare staff, including nurses. This study aimed to explain the mediating role of cognitive emotion regulation strategies in the relationship between positive and negative emotions with death anxiety and chronic fatigue in nurses.

    Materials & Methods

    This study was performed on 300 nurses selected from all nurses working in public hospitals of Yazd, Iran using simple random sampling. Data were collected using the Death Anxiety Scale (DAS), Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ), and Positive and Negative Emotion Scale. Data analysis was performed in SPSS version 22 using Pearson’s correlation coefficient, and structural equation modeling was carried out in AMOS.

    Results

    In this study, adaptive cognitive emotion regulation strategies mediated the relationship between positive emotions and chronic fatigue. In addition, adaptive and maladaptive strategies of cognitive emotion regulation mediated the relationship between negative emotions and chronic fatigue. On the other hand, maladaptive cognitive emotion regulation strategies mediated the relationship between negative emotions and death anxiety.

    Conclusion

    According to the results of the study, nurses with low levels of positive emotions and high levels of negative emotions used many maladaptive cognitive emotion regulation strategies and a few adaptive cognitive emotion regulation strategies, which led to their possible experience of chronic fatigue. Furthermore, nurses with high negative emotions may use maladaptive cognitive emotion regulation strategies, resulting in high levels of death anxiety.

    Keywords: Cognitive emotion regulation strategies, Positive, negative affect, Death anxiety, Chronic fatigue, Nurse
  • Alireza Heidari, Mohammad Javad Kabir, Zahra Khatirnamani*, Nahid Jafari, Masoumeh Gholami, Samaneh Hosseinzadeh, Mohammad Reza Honarvar, Seyed Mehdi Sedaghat, Narges Rafiei, Rahman Berdi Ozouni-Davaji, Mansoureh Lotfi Pages 69-80
    Background & Aim

    Identification of the pattern and causes of death and dealing with its etiological factors is one of the most fundamental principles of planning, management and evaluation, and accountability in the health sector. This study aimed to study and analyze one of the critical phenomena (i.e., death) in Golestan Province.

    Materials & Methods

    In this study, we used the secondary analysis method and collected data by the census. The statistical population included all cases of death registered at GDR of the deputy of the health of Golestan University of Medical Sciences in 2018. Death indicators were calculated using WinPepi version 11.65, and linear diagrams were drawn in Excel 2016. In addition, the relationship between various causes of death was assessed in SPSS version 23 using Chi-square.

    Results

    In this study, the three leading causes of death were reported to be cardiovascular diseases, cancers, and external factors, respectively. In terms of gender, the death rate was 1.3 higher in men, compared to women. In addition, the highest percentage of death was related to the age range of more than 80 years. Moreover, the highest rate of specific causal damping and proportional damping was for diseases of the cardiovascular system and the lowest was related to mental and behavioral disorders. Furthermore, the highest specific causal and proportional damping rate were related to cardiovascular diseases, whereas the lowest rate was observed in cases with psychological and behavioral disorders.

    Conclusion

    In 2018, less than a quarter of the deceased was aged≤52 years, which may explain the high average age of the dead in the province. Continuous studies in determining the level of mortality, its effective causes, and awareness of epidemiological changes are necessary for more accurate planning, maintenance, and promotion of health in any society.

    Keywords: Death, death rate, causes of death, Golestan province
  • Massoume Jlili*, Zahra Eftehkhar Pages 81-92
    Background  &Aim

    This study aimed to evaluate the effectiveness of transactional analysis (TA) on the improvement of communication skills, conflict resolution, and rejection sensitivity in couples referred to counseling centers in Masjed Soleyman, Iran.

    Materials & Methods

    This experimental research had a pretest-posttest design, as well as a control group and a follow-up. The statistical population included all couples referred to counseling centers in 2019. Overall, four counseling centers were selected randomly, from which 20 couples (40 individuals) were randomly selected and divided into three groups of test and control (10 couples per group). The participants in the test groups attended 10 one-hour-and-a-half educational sessions while the subjects in the control group received no education. Data were collected using Queendom communication skills inventory (CSTR), Rejection Sensitivity Questionnaire (RSQ), and Marital Conflicts Questionnaire (MCQ). In addition, data analysis was performed using repeated measures multivariate analysis of variance.

    Results

    In this study, TA had a positive effect on the variables of communication skills, conflict resolution, and rejection sensitivity in the couples (P<0.05).

    Conclusion

    According to the results of the study, TA was recognized as an effective method that could improve communication skills, conflict resolution, and rejection sensitivity in couples.

    Keywords: Transactional Analysis, Communication Skills, Conflict Resolution, Rejection Sensitivity
  • Mahnoush Reisi, Elahe Tavassoli*, Homamodin Javadzade Pages 93-103
    Background & Aim

    Health literacy and health-promoting behaviors are among the most important determinants of health. This study aimed to evaluate the relationship between health literacy and the status of health-promoting behaviors in Shahrekord adults. 

    Materials & Methods:

    This study was performed on 384 adults who referred to healthcare centers in Shahrekord in 2018 using cluster sampling. Data were collected using functional, communication, and critical health literacy questionnaires and health promotion lifestyle scale. In addition, data analysis was performed in SPSS version 18 using descriptive and analytical statistics (e.g., Pearson’s correlation coefficient and one-way ANOVA). Notably, a P-value of less than 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    In this study, the participants obtained low mean health literacy (functional: 49.19±54.15, communication: 53.45±15.89 and critical: 50.86±17.88) and health-promoting behaviors scores. In the target group, the highest and lowest scores obtained were related to the dimensions of spiritual growth and self-fulfillment (46.50±14.86) and physical activities (24.16±26.49), respectively. The results were indicative of a relationship between functional, communication, and critical health literacy and dimensions of health-promoting behaviors in the participants (P<0.05).

    Conclusion

    According to the results of the study, more attention must be paid to health literacy and health-promoting behaviors in healthcare plans and policies. Therefore, it is recommended that the increase and improvement of these factors be prioritized in this regard.

    Keywords: Health Literacy, Health-promoting Behaviors, Adults
  • Fatemeh Azizi Shayesteh, Daem Roshani, Karim Sharifi * Pages 104-114
    Background & Aim

    Traumatic brain injury (TBI) is one of the leading causes of death and disability. The aim of this study was to evaluate the CT scan findings of head trauma patients referred to the emergency department of Besat Hospital in Sanandaj from 2016 to 2017.

    Materials & Methods

    In this cross-sectional study, data of 622 medical records of head trauma patients who had referred to the emergency department of Besat Hospital in Sanandaj were extracted and evaluated. SPPS 22 software was used for data analysis.

    Results

    The mean age of the entire men and women were 37.7 ±22 and 40.8±29.6 years, respectively. The overall male to female ratio was 1:3.8. The most common causes of TBI were road traffic accident (56.1%), falls (25.4%), fall to the ground (8.7%), dispute (2.6%), bicycle (1.6%), seizure (1.6%) and others (4.8%). The most common CT scan head injury related findings were: skull fractures (37.3%), epidural hematoma (19.3%), subdural hematoma (46.1%), subarachnoid hemorrhage (21.7%), intraparenchymal hematoma (15.2%), intraventricular hemorrhage (8.7%), brain contusion (55%), and brain edema (13.6%). The most common clinical symptoms were a headache (25.4%) and nausea (10%).

    Conclusion

    One of the most important causes of brain injuries in the age group of the labor force, especially for men in the age range of 21-30 years in Kurdistan province is road accidents. Patients' age data for head injury as well as the cause of the injury should be considered during preventive planning and care services.

    Keywords: Brain injuries. CT Scan, Cerebral hemorrhage, road accidents